46. TURİZM HAFTASI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

46. TURİZM HAFTASI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Toplumda turizm bilincini geliştirmek ve yaymak, ekonomik kalkınmada ve toplumların barışık, dost olarak yaşamasında turizmin önemini belirtmek amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftası Programı kutlanmaktadır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 'Turizm Haftası' çerçevesinde bu yıl tüm Türkiye'de olduğu gibi Siirt'te de 46'ncısı gerçekleştirilen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi Konferans

Salonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı.İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan TEKİN ve SiirtÜniversitesi Turizm İşletmeciliği ve OtelcilikYüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet NuriSEVGİN'in açılış konuşmalarının ardından Siirt Tanıtımvideosu ve Turizm ve Otelcilik Bölümü öğretim Görevlisi Müge KARDEŞ'in Siirt'in Turizm Potansiyelisunumuyla devam edildi. Siirt Abdülhamid Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' nin tanıtım videosu izletildi. Siirt Turizm Fotoğraf Sergisinin gezilmesinin ardından program sona erdi.

 

Turizm 21.yüzyılda, ülkeler için sanayi, enerji ve iletişim sektörü kadar önem arz eden bir sektör haline gelmiştir. Günümüzde 40'a yakın sektörü tetiklediği bilinen turizm sektörü, ülke ekonomilerinde çok ciddi gelirlere ulaşan, ayrıca istihdam yaratan, ülkemizde de her geçen yıl önemi ve değeri anlaşılan bir sektör haline gelmiştir. Günümüzde yaygın olarak deniz, kum ve güneşten ibaret olan kitle turizmi modelinin dışına çıkılarak yeni modeller ve alternatif ürünler ortaya çıkarılmak istenmektedir.

Ülkemize 2020 yılında 15.8 milyon kişi ziyaret ederken turizm geliri 12.1 milyar dolar gelir, 2021 yılında ise 29.4 milyon ziyaretçi sayısına ulaşarak 24.5 milyar dolar gelir sağlamıştır. Ziyaretçi sayısında %85,5 lik bir artış , gelir olarak ise %103 gibi büyük bir artış görülmüştür.  2022'nin Ocak Şubat döneminde ise 2.853.059 ziyaretçi görülmüştür.

Siirt ili de tuırizm açısından odlukça değerli bir ildir. Siirt İslam inancının yayılmasında büyük rol oynayan Veysel Karani ile onun yolunu (Üveysilik) izleyen İbrahim Hakkı'ya ait türbelerin bulunduğu Ziyaret (Veysel Karani) ve Tillo (Aydınlar) kasabaları, her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. Siirt ili sınırları içerisinde yer alan bu iki önemli inanç turizmi mekânı planlama, tanıtım, konaklama, ulaşım ve diğer alt- üst yapı sorunlarının giderilmesi durumunda, yöre, bölge ve hatta ülke için önemli sosyoekonomik kazanımlar elde etmek mümkün olacaktır.

Bu yeni yöneliş ve yeni cazibe merkezleri oluşturma istekleri ülkemizde Siirt gibi alternatif turizm potansiyeli olan illerimizi ön plana çıkartmaktadır. Bunun için uygun olan Botan vadisi , Delikli Taş, Çaykaya köyü mağarası , Sağlık turizmi açısından Sağlarca Köyü sınırları içerisinde yer alan mağaralar , kültür turizmi açısından Gökçebağ kaya yerleşkeleri gibi bir çok örnek verilebilir.

 

25.04.2022 615

25-04-202225-04-202225-04-2022